اگر کنارهای فرش دچار فرسودگی و ساییدگی شده اند باید متناسب با کارش نخ و سوزن مربوطه را انتخاب نموده و با دوخت ریشه ها با روش های مرتبط و انتخاب نخ چله مشابه با چله فرش، ریشه را بازسازی کند، هچنین او می تواند برای دوخت شیرازه فرش، پس از خالی کردن حاشیه فرش و انتخاب نخ همرنگ با کناره فرش، با همان ضخامت فرش را دور دوزی کند. گاهی اوقات با تمام دقتی که رفوگر برای انتخاب نخ همرنگ به خرج می دهند اما باز هم اختلاف بسیار اندکی میان رن فرش با پرزهای رفوشده مشاهده می شود که در این هنگام رفوگر با استفاده از محلول های رنگی آماده رنگ فرش را یه دست کرده و نهایتا با اتوی نیمه گرم در مدت زمانی کوتاه انها را با هم تطبیق می دهد.
در مورد دیگر آسیب دیدگی ها از قبیل سوراخ شدن فرش در اثر بیدخوردگی، سوختگی، مواد اسیدی و یا قلیایی و همچنین پوسیدگی فرش در اثر حمل و شستشوی غلط و یا رطوبت معمولا فرش را غبارگیری می کند، روی تخته مخصوص در کارگاه ثابت نگهش می دارد و عمق آسیب را بسنجد سپس با در دست داشتن نقشه فرش و مواد اولیه لازم با تمام توانش به رفع عیب آن بپردازد که این مرحله کارش بسیار سخت و خطیر است و تنها افراد کاردان از پسش برمی آیند.
در صورتیکه پوسیدگی و سوراخ فرش خیلی عمیق باشد که به تارو پود فرش رسیده باشد، بهتر است تار و پود های ضعیف را قیچی کرده و بازسازی شوند، البته در مواردی که فرش ها قیمتی هستند رفوگر تار و پود ضعیف را سوزن کشی کرده و محکمشان میکند، او این کار را بهتر از قیچی کردن آنها می داند. سپس از طریق قسمت های سالم فرش نقشه آن را به دست آورده و نسبت به نوع آسیب که در روی فرش و یا پشتش می باشد، فرش را مرمت می کند. او فرش هایی را که توسط مواد اسیدی از بین رفته اند حتما قبل از رفو می شوید، قسمت های آسیب دیده را طوری روی تخته ثابت می کند که کمترین فشار بر آن وارد شود. رفوگر ماهر در زمان ریشه کشی فرش ها سعی میکند چله های جدیدی را که به فرش می دوزد کمترین برآمدگی را بر جای بگذارند و به سختی قابل تشخصیص باشند.
قبل از رفوی گری فرش باید آن را بشورند، تا رنگ های الیاف و پرزهای فرش و درصد آسیب دیدگی و پوسیدگی بیشتر برایش مشخص شود. قبل از شروع با قلاب و درفش گره های صدمه دیده را بیرون می کشد و سپس دوباره سوزن می زند و می بافد، به هنگام بافتن باید نوع گره را بشناسد که اگر ترکی است گره ترکی بزند و اگر فارسی است او نیز ملزم به بافتن گره فارسی است، اندازه پرزها باید با پرزهای فرش برابری کند و جنس آنها نیز یکی باشد تا مغایرتی در فرش و قسمت های رفو شده پیش نیاید.
وسایل مورد نیاز در رفوگر از قبیل قیچی و شانه آهنی، میخ کش ،اتو، کیله، انگشتانه، قاب کوچک چوبی، موم قیچی، قلاب و چاقوی بافت، انبردست، سوزن در اندازه های مختلف و نخ های متناسب با بافت هر فرش می باشد که باید آنها را آماده داشته باشد. در صورتیکه نتواند نقشه فرش را از قسمت های سالم آن دربیاورد، بهتر است از یک نقشه کش و طراح در این زمینه کمک بگیرد و نقشه اش را ترسیم کند.
هنر قالیبافی کوچکترین بخش رفوگری است که مرمتگر آنرا به خوبی می داند، رفوگر باید رنگ ها را به خوبی بشناس و با هنر رنگرزی نیز دست و پنجه نرم کرده باشد تا به هنگام نیاز رنگ مناسب و همخوان با پرز فرش را که نتوانسته پیدا کند خودش به وجود اورد تا رنگ ها با هم همخوانی داشته باشند و از هنر قالی کم نشود، چراکه اگر رنگ های فرش همخوانی نداشته باشند، مرمت فرش را به منزله وصله کردن می دانند نه رفوگری.
رفوگری مکمل هنر فرش بافی است و دارای قدمت زیادی در ایران است ما در اینجا به مبحث عمومی و تخصصی رفوگریمی پردازیم ؛
تاثیر رفو بر اقتصاد:هنر رفوگری از این جهت بر اقتصاد فرش تاثیر مستقیم دارد که میتواند تا حدی بازار خرید و فروش قالی را گرم نگه دارد.ما میدانیم که فرش ایران از جنبه هنری که دارد یک کالای اقتصادی و صادراتی نیز میباشد و خواستار آن زیاد است در سرتاسر دنیا دارد به طوری که بخشی از طرحها و نقشهای رایج در قالی ها را بر اساس سفارشات بازار جهانی عرضه شده است. هنرمند رفوگر در این رهگذر از دو جهت تاثیرگذار است زیرا فرش که روپوش و عنوان ریخته شده را به خود گرفت در عین اینکه خود در بازار یافته است ارزش دیگری دارد اگر از نوع معمولی باشدبا قیمت کمتری از نوع مشاور نوع خود به فروش می رسد و اگر از نوع مرغوب یا نفیس و یا عتیقه باشد به خاطر آنکه بازسازی شده اهمیت خاصی پیدا میکند و باغ صادرات میشود و ممکن است مشتریان خاصی که طبق چنین پروژهای هستند و مطابق ارزش هنری آن به پرداخت هزنیه گزاف آن را خریداری نمایند. در مجموع می توان گفت هنررفو گران زنده کننده بخشی از سرمایه مرده و به سهم خود در آمد ارزی قابل توجهی را به دست می آورند.
هنر قالبافی در ایران با فرهنگ آداب و رسوم ایرانی خاص پیوستگی خاص دارد و با زندگی مردم پیوند عاطفی داشته و این موضوع باعث دوام و بقای آن است. فرش تابلوی زیباست که توسط هنرمند بافنده بر پرده و تار و پود نقش می بندد و گوشه ای از هنر ایرانی را به نمایش می گذارد. فرش ایرانی ایرانی از آن دسته صنایع دستی می باشد که قدمتی دیرینه و شهرتی جهانی دارد به طورتیکه جهانیان فرش را با ایران و ایران را با فرش می شناسد.
امروزه تقریبا در خانه هر فرد ایرانی از قالی دستبافت به عنوان یک وسیله اصلی خانه استفاده میشود ، علاوه بر این قال، قالیبافی از جهات مختلف دارد باید توجه کافی در امر تولید، حفظ و نگهداری آن مبذول شود. رفوگری نیز هنری است که بعد از قالیباف به وجود آمد و میتوان گفت که رفوگری مکمل هنر فرشبافی است، هر فرش بافی باید کم و بیش با هنر رفوگری نیز آشنا باشد تا در هنگام ضرورت بتواند نیازهای خود و دیگران را مرتفع نماید البته مهارت در این رشته نیاز به تعلیم گرفتن و تمرین و کسب تجربه دارد که هنرجوی رفو گری به تدریج این مهارت را پیدا می کند .ریشه هنر رفوگری را باید از زمان قدیم و در ترمیم منسوجات جستجو کرد که امروزه به ویژه در قالیبافی صرف نظر از جنبه تکنیکی دارای بعد هنری است یک رفوگر آشنا با مسائل فنی بافت فرش و رنگرزی بوده و با خلاقیت و ابداعاتیکه از خود بروز داده در ترمیم و بازسازی فرش ها آنچنان هنر و مهارتی از خود نشان میدهد که براستی شگفت آور است .مرمت یکی از مشکل ترین هنرهای دستی است که بدون شک ایرانیان استادان این هنر هستند یک رفوگر با تجربه می تواند چون یک هنرمند فرش ناقص و خراب شده ای را از نو بسازد. رفوگران در اثر کار زیاد تجربه های جدیدی بدست می آورند و هر کدامبه شیوه ه ای خاص کار رفوگر را انجام می دهند ولی حاصل کار آنها یکسان می باشد.
نام اولین کسی که این هنر را به وجود آورده مشخص نیست و ناشناس و گمنام شاید خود این هنرمند هم نداند چه خدمتی بزرگی به عالم فرش نموده است چه بسا هنرمندان زیادی بودند که بعد از بنا نهادن هنر خود از بین رفته اند و در حال حاضر نام و نشانی از آنان در هیچ یک از کتابهای تاریخ دیده نمیشود .
قالیشویی ساوین، سال ها با فعالییت در خدمات فرش از جمله : شستشوی فرش های دستبافت و ماشینی و رفوگری در خدمت شما عزیزان میباشد، قسمت مبل شویی با افراد کارکنان مجرب در این زمینه ها فعالییت دارند .
قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل و اصولی خاصی را به عهده دارد.
بستگی به جنس پارچه و تعداد نشیمن گاه ، مواد شوینده به دلخواه مشتری یا استاندارد ، خدمات سفارشی بیشتر. .
قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.
نکته های مهم پس از بازسازی فرش که روفو گر باید مورد توجه قرار دهد:
1- باقیمانده نرخهای روفو در قسمت پشت فرش را به وسیله درخت بر روی قالی فشار دهید و در جای مناسب آن را کوتاه تا ناپدید شود
2- جاهای شلوغ کشید گیتار ها و پود ها و پایان این قسمت برآمده گی ایجاد می شوند که می توانند ورود و خروج سوزن در این قسمت ها به طور زیکزاکی باشد تا از ایجاد برامدگی جلوگیری نماید و همچنین ضربه چکش هم بی تاثیر نیست.
3- همانطور که در بافت قالی پیشکشی نقش زیادی در منظم نمودن گره ها از پشت فرش ها و یکدست نمودن پرزها از روی فرش دارد و در رفوگری نیز انجام این کار ضروری می باشد
4- اگر در اثر سهل انگاری قسمت تامین شده نسبت به بقیه جاهای فرش شور تر بوده میتوان از اطراف قسمت رفو شده را سوزن کاری کنیم که این امر تا اندازه ای رفع نموده ولی کاملا برطرف نمی گردد
5- چیدن سرنخ از بعضی فرش ها پس از پایان کار خصوصاً در فرش های که در آن سوزن کاری انجام می گیرد روی چهره های آسیب دیده را از درون گرا ها با درخشش به بیرون می کشد و همچنین محل عبور و خروج سوزن سرچله ها از پشت و گاهی از روی فرش نمایان می باشد که با قیچی مخصوص روفیگری به صورتی که پول ها قطع نگردد از روی فرش در چهرههای فودها را قطع می نماییم و همچنین از پشت فرش با درخت سرنخ خارج و کوتاه می نماییم.