رنگبرداری

رنگبرداری

رنگبرداری( جوهر برداری)
این عمل بیشتر توسط قالیشویی ها به کار میرود و مختص مختصر قالی هایی با رنگ های شیمیایی و غیر ثابت است که امروزه قسمت اول قالیباف تولید شده اینگونه راه اندازی می شوند. این ترتیب که زمان شروع شود گاهی به علت ثابت بودن آنها در اثر مجاورت آب ،رنگ ها شروع به پخش دنیای فناوری زندگی درست میشود و به سایر قسمتهای  فرش و ریشه فرش نفوذ می کند.
برگی از این مشکل از مواد شیمیایی احیاکننده مانند هیدروسولفیت سدیم کلر ، آب ژاول سود سوزآو (سودکاستیک) استفاده می شود. بنا به تشخیص استاد کار قالیشویی و نقالی به نسبت و اندازه مختلف به کار برده می شوند .
روش پاک کردن شمع از طرح فرش: کاغذ روزنامه یا دستمال کاغذی را روی لکه شمع قرار می دهیم سپس  نوکیا را روی کاغذ به مدت کوتاهی قرارداده شمع فوراً ذوب شده و جذب کاغذ یا دستمال کاغذی میشود.
رنگهای جوهری و مرکب های الوان را چگونه از روی قالی پاک کنیم?
در صورتی که تازه ریخته باشد اضافه آن با قاشق از روی فرش برمیداریم
محل آغشته با جوهر را با آب و صابون بشوییم
مقدار کمی پودر هیدروسولفیت روی قسمت ریخته ریخته می کشیم و با پارچه تمیز پول را روی فرش ماساژ میدهیم.
رنگ ها و چسب های شیمیایی از روی فرش چگونه برداشته میشود؟
اگر رنگ تازه ریخته شده باشد قسمت اضافی آن را با قاشق جمع می کند در آثار باقیمانده را با تینر یا روغن پاک می کنیم
چسب نیز با تینر یا نفت پاک میکنیم
بعضی از چسب ها را با انداختن پارچه روی آن و گذشتن  اتوی گرم بر روی آن و بعد از خشک شدن پارچه را روی فرش بر میدارد که در اینصورت چسب به پارچه چسبیده شده است

پیش از اینکه به مبحث مهم و ضروری رنگبرداری فرش بپردازیم بهتر است بدانیم که یک تفاوت عمده بین فرش و قالی وجود دارد. فرش در لغت نامه ی دهخدا به هر نوع گستردنی یا زیر انداز که کف خانه را پوشش دهد معنی شده است از جمله قالی، گلیم، گبه، موکت و یا هر زیر اندازی که برای پوشش دادن کف خانه از آن استفاده می شود. اما منظور از قالی صرفا گلیم پرزداریست که از تار و پود به شکل دستباف و ماشینی تولید می شود. پس قالی یکی از نمونه های فرش است.
وقتی حرف از رنگبردای فرش می شود در واقع منظور رنگ برداری از روی قالی است زیرا قاطی شدن رنگ بیشتر در قالی و گلیم اتفاق می افتد مخصوصا قالی و گلیم دستباف؛ که اغلب دلیل این اتفاق روش های نامناسب شستشوی قالی و گلیم است. در صورتی که نسبت به جنس الیاف و رنگ الیاف قالی خود اطلاعات کافی نداشته باشید و اقدام به شستشو در منزل کنید یا فرش خود را به یک قالیشویی غیر متخصص بسپارید این احتمال وجود دارد که رنگ های قالی شما در یکدیگر ادغام شده و نیاز به رنگبرداری پیدا کند.
برای حل این مشکل اولین پیشنهاد ما به شما این است که ترجیحا از شستشوی قالی خود مخصوصا قالی های دستباف در منزل خودداری کنید؛ قالی را به یک قالیشویی متخصص بسپارید و اطلاعات کافی در مورد قالی به قالیشویی بدهید تا با مشکل تداخل رنگ در قالی مواجه نشوید. اما در صورتی که به هر دلیل به این مشکل برخورد کردید برای رنگبرداری قالی چند راهکار پیش رو دارید که در ادامه در این مقاله به آن می پردازیم.

برای رنگبردای قالی چند محلول به شما معرفی می کنیم اما قبل از آن که اقدام به استفاده از این محلول ها کنید توجه داشته باشید که درصد استفاده از این مواد، درجه ی دما و مدت زمان استفاده بسیار مهم است زیرا در صورت عدم دقت در این موارد ممکن است قالی شما آسیب جدی ببیند .

1- محلول آمونیاک: برای استفاده از این محلول آمونیاک را با نسبت 1 به 200 با آب در دمای زیر جوش مخلوط می کنیم. استفاده از این محلول در خانه توصیه نمی شود زیرا آمونیاک به شدت قلیایی است و در درصد ترکیب آن با آب و زمان استفاده از آن باید بسیار دقت کرد.
2- پیریدین: یک محلول شیمیایی با قلیایی ضعیف است که مانند آب بی رنگ است و با نسبت 1 به 67 با آب مخلوط می شود که نسبت ترکیب بسیار مهم است. هنگام استفاده از این ترکیب حتما از ماسک استفاده کنید و ترجیحا در فضای باز این کار را انجام دهید.
3- کربنات سدیم: با استفاده از کربنات سدیم 4 تا 8 درصدی در دمای حدود 40 درجه سانتی گراد در مدت زمان حدود 20 دقیقه رنگ قالی یکنواخت می شود.
4- نمک سولفات سدیم: استفاده از نمک سولفات سدیم 15 درصدی در 1 ساعت رنگ فرش یکنواخت می شود.
بعد از انجام این عملیات استفاده از یه اسید ضعیف برای اصلاح ph فرش که قلیایی شده لازم است.

به این ترتیب رنگ آنرا می تونا تشخیص داد زیرا در قسمت های تمیز و کثیف فرش رنگ ها تفاوت زیادی با هم دارند . برای ملایم کردن رنگ فرش می توانیم از شوینده های شیمیایی به طور سنجیده و صحیح استفاده کنیم در فرش هایی که در اثر ریختن مایعات و یا شستشو رنگ ها پخش شده است گاهی آنرا در معرض نور آفتاب شدید به مدت زیاد توصیه نمی شود.در گذشته جهت پاک کردن لکه ها از ماست کم چرب و یک قاشق چایخوری هیدرو آن را روی لکه قرار داده و مدت پنج دقیقه بماند که به این صورت قدرت رنگبرداری آن را تاحد قابل ملاحظه ایی افزایش می یابد.
نکته : اگر روی سطح ماست حباب ایجاد شد آمده مصرف است در غیر اینصورت متوجه می شویم که هیدرو تاریخ گذشته و فاسد می باشد .
بعد با قلم مو پلاستیک آن را روی سطح مورد نظر فرش می مالیم و روی آن اطوی داغ می گذاریم خشک شود سپس با سنگ پا یا قسمت نرم کلیه به آرامی روی آن روی بکشید تا ماست خشکیده روی خواب فرش به صورت گردی سفید و نرم جدا شود سپس از روی فرش آن را پاک می کنیم
این عمل  این عمل را در صورت لزوم می تواند دو بار تکرار شود. دقت کنید این کار را حداکثر تا 3 بار مجاز به انجامش می باشید زیرا بیشتر از آن آسیب جدی به خواب فرش وارد می شود.
نکته:
 برای فرش های ابریشمی باید هیدورسولفیت کمتری نسبت به فرش های پشمی استفاده کرد. حدودا نصف و یا کمتر یعنی به اندازه نصف قاشق چایخوری هیدور در نصف لیوان ماست کم چرب مورد استفاده قرار می گیرد . 
هیدورسلفیت سدیم:
 پودری است سفید و بد بو که به محض ترکیب شدن با آب بوی بسیار نا مطبوعی از خود متصاعد می نماید که خاصیت رنگبرداری و سفید کنندگی دارد. 
نکته:
 بعد از لکه برداری به طور کامل انجام شد ، بهتر است قالی مجددا شسته شو خصوصا برای قالی های ابریشمی اما اگر محل لکه کم و محدود باشد می توانید با مالیدن کمی سرکه یا اسید استیک رقیق اثر هیدورسولفیت باقی ماند در فرش را خنثی کرده تا آماده برای نیش قلم زدن شود . در صورتی که امکانات لازم جهت رنگبرداری قالی در منزل را ندارید قالیشویی ساوین با تخصص کامل در این زمینه در خدمت مشتریان است.

قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.

قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل  و اصولی خاصی را به عهده دارد.

نفت سیاه یا روغن های سیاه :
همانطور که توضیح داده شد لکه ها را باید خیلی سریع پاک کرد تا کهنه نشود در مورد اینگونه لکه ها مانند گازوئیل یا روغن سیاه نیز سیاه نیز ابتدا قسمت های اضافی را با قاشق برداشته و با نفت سفید که حلال آ« می باشد لکه را پاک می کنیم .
لکه واکس :
 برای پاک کردن واکس از روی روش فرش یا موکت می توانید به وسیله الکل سفید پاک کرده و سپس با شامپو فرش شستشو دهید.
نکته : اگر قسمتی از فرش را جهت پاک کردن لکه شستشو دادید یک جسم سنگین زیر محل شسته شده فرش قرار دهید تا آن قسمت بالاتر از کف زمین قرار گیرد و زودتر خشک شود.
روش دیگر دیگر پاک کردن  لکه جوهر :
نمک سائیده شده  را روی لکه پاشیده و مقدار الکل روی آن می ریزند . نمک به تدریج جوهر را جذب می کند و همین که رنگ نمک به کلی تغییر پیدا کرد ريا، آن را عوض کرده و این عمل را تکرار می کنند تا نمک کم رنگ شود. سپس با یک پارچه سفید ،نمک را بر روی قالی مالش می دهند در ضمن مقداری هم الکل اضافه می کنند. این عمل را آنقدر سفید و نمک هر دو تغییر رنگ بدهند. پس آنکه جوهر پاک شد، برای اینکه نمک در پرزهای فرش نماند ،آ« را قسمت را با آب خالص می شویید. شایان به ذکر است که قبل از انجام  عمل فوق، اطمینان از ثبات رنگی قالی الزامی میباشد.

 به طور کلی برای پاک کردن لکه های خیلی قدیمی و کهنه که نیاز به مواد پاک کننده قوی تر دارد در صورت آگاهی نداشتن از جنس الیاف، از این کار خود داری کنید زیرا کاربرد این مواد ،ضمن پاک کردن لکه ها سبب پوسیدن الیاف  می گردد.. در مورد قالی هایی که در اثر سعل انگاری لکه دار می شوند، باید قبل از تثبیت لکه و بدون از دست دادن وقت اقدام به پاک کردن نمود. به جز دستبافت های خیلی  کهنه که از مقاوم الیاف آنها به مقدار زیادی کاسته شده است و کار با آنها مستلزم تبحر خاصی است . در سایر ،لکه گیری به طریقی عمل می شوند .

پاک کننده ها :
1- گل سرشوی : از ترکیبات آلمینیوم و منیزیم تشکیل شده و به رنگ های خاکستری و زرد در ظاهرا سبیه به خاک رس است که برای لکه های چربی کاربرد  دارد و مواد غنی را جذب می کنند.
2- کلر: برای سفید کردن ریشه ها و هم چنین برای لکه برداری،رنگبرداری و در فرش های دستبافت و جلوگیری از بهم ریختگی رنگ استفاده می شود که به صورت محلول درمی آوریم و تقریبا می تواند مانند وایتکس عمل کند با این تفاوت که وایتکس محلولی اسیدی است و برای تنفس ضرر دارد ولی کلر ضروری برای انسان ندارد. هرگز از کلر در مورد الیاف ابریشمی استفاده نکنید زیرا زیان آور است.
3- ساپوتین ها: این مواد نیز خاصیت پاک کنندگی دارند و از نظر مواد شیمیایی خنثی بوده و به راحتی در آب حل میشود که از مهم ترین  آنها چوبک می باشد که محلول آن پاک کننده خوبی است. 
4- سود: کار با این مواد نیاز به مهارت بالایی داردکه اگر از آن بدرستی استفاده نشود باعث از بین رفتن پرزهای فرش می شود  و برای کهنه کردن خامه کاربرد دارد. از سود بالایی 50 درصد  برای کدر کردن و زیر 50 درصد باری براق کردن استفاده میشود .دقت داشته باشید که این محلول رنگ ها را پخش می کند و در فرش هایی که رنگ های جوهری در آن استفاده شده، نباید استفاده کرد و همچنین برای ابریشم هم زیان آور است و آن را متلاشی می کند.
5- هیدرو : برای رنگبرداری و رنگ بری و کهنه کردن قالی به کار می رود  و انواع مختلفی در بازار وجود دارد که نوعی چینی و آلمانی آن معروف هستند، نوع چینی آن 50 درصد نسبت به نوع آلمانی ضعیف تر می باشد و طریقه استفاده به این ترتیب  است که 10 گرم از آنرا در 5 لیتر آب مخلوط کرده و در فرش های معمولی با رجشمار پایین استفاده می شود .هیدرو رنگ را کاملا از بین برده و در اصطلاح رنگ را می خورد و استفاده مکرر از آن باعث از بین رفتن پرزهای قالی می شود .

6- آب ژوال : گاربرد جهت براق نمودن پرزها بوده و قدرت چربی زدایی بالایی دارد خیلی سریع رنگ را از بین می برد و تقریبا مانند سود عمل می کند ولی به دلیل اینکه محلول می باشد استاده از آن آسان است .
7- جوهر لیمو: کاربرد آن در رنگرزی الیاف فرش جهت جذب بیشتر رنگ در بدنه الیاف می باشد .
8- شامپو تکرافن : شامپوی مادر برای شستشو فرش جهت براق نمودن و همچنین نرم شدن فرش استفاده می شود در کارخانه های قالی شویی پس از تمیز کردن فرش معمولا در مرحله آخر جهت براق نمودن فرش از این شامپو استفداه می گردد.
9- آمونیاک: از آمونیاک که با آب رقیق شده باشد می توان برای پاک کردن بعضی از لکه ها استفاده نمود ولی به دلیل ایکنه باعث تغییر بعضی از رنگ ها می گردد و باعث حساسیت می شود استفاده از این محلول نیاز به مهارت خاصی دارد.
 – الکل و سرکه سفید برای بعضی از لکه ها کاربرد دارد
 – دقت داشته باشید که برای استفاده تمامی این مواد دستکش استفاده نمیایند .
10- لکه بر خشک : مخلوط روغن نارگیل و حلال خشکشویی به نسبت 1/8 می باشد که این ترکیب برای پاک کردن انواع زیادی از لکه ها کاربرد دارد (حلال خشکشویی را از داروخانه ها تهیه کنید).
11- لکه بر مرطوب : ترکیبی از گلیسرین و سولفات سدیم به مقدار مساوی و هشت برابر آب می باشد که در گذشته برای پاک کردن انواع لکه ها از این محصول استفاده می شد .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *