شیرازه دوزی

شیرازه دوزی

شیرازه فرش به نوارهای دو طرف طولی فرش گفته می شود که در واقع قاب فرش است. شیرازه فرش علاوه بر اینکه زیبایی فرش را بیشتر می کند دوام و مقاومتش را افزایش می دهد. شیرازه دوزی به دوختن یا بافتن نوارهایی در حاشیه ی طولی فرش گفته می شود که امروزه لوله ای شکل و کاملا مدور است، اما در فرش های قدیمی به صورت نوارهایی با عرض 2 یا 4 سانتی متر و طول آن همسان با طول فرش بوده است. در فرش های قدیمی برای شیرازه دوزی بیشتر از موی بز استفاده می شد. زیرا دوام بیشتری نسبت به پشم حیوانات دیگر در مقابل نم و رطوبت و بید زدگی دارد.

پارگی شیرازه:
در اثر پاره شدن چله های شیرازه فرش رخ می دهد که علت اصلی آن پوسیدگی است و قیمت عرضی شیرازه دچار پارگی می گردد که بهتر است ترمیم آن سریع انجام گیرد تا پارگی در اثر خوردن پیشرفت نکن. نخ چله مناسب را داخل سوزن نموده و کمی بالاتر از قسمت پارگی شیرازه داخل نموده و از لبه آن دوباره سوزن را به لبه دیگر آسیب دیده عبور داده و چند سانتی متر جلوتر خارج می نماییم و مجددا بدون اینکه جای ورود سوزن مشخص باشد. سوزن را از همان نقطه بر میگردانیم و این عمل را تکرار و بعد شیرازه بپردازیم . اگر نخ های شیرازه هم در قسمت دوخت و یا به داخل دوخت رفته باشد نخ های همرنگ شیرازه را داخل سوزن برده و به شکل شیرازه متصل آن قسمت را بازسازی می نماییم .

شیرازه دوزی 33

معمولا در هنگام بافت چند چله را برای شیرازه در لبه های فرش در نظر میگیرند که فقط پودکشی در آن انجام شده و بافت ندار و شیرازه دور آنها دوخته می شود به این ترتیب  که قالی را ابتدا پهن می کنیم و لبه های آن را روی خط صاف نمود، پرزهای اضافی آن را کوتاه می کنیم سپس آن را  از پشت روی زمین انداخته و نخ های خامه ای را همرنگ ساده بافی همان لور با ضخامت برار رجشمار فرش داخل سوزن شیرازه دوزی نموده و قبل از ایکنه شیرازه را بدوزیم یک نخ محک که می تواند نخ چرم دوزی باشد ، به اندازه طول کنار فرش در لبه آن قرار می دهیم که به نخ تراز می گویند.
بعد سوزن از پشت در جهت خواب فرش از بین دو رج قبل از فرش، از اولین رج بافته شده به طوری که وارد پرزها نشود به صورت مایل داخل نموده و از طرف دیگر فرش خارج می کنیم و دوباره طوری که نخ های شیرازه به همدیگر تابیده نباشد دور انگشت حلقه نموده و مجددا سوزن را داخل رج دوم می نماییم. دقت داشته باشید که ورود و خروج سوزن چه در روی فرش و چه در پشت فرش در یک ردیف باشد و نخ شیرازه مرتب صاف به فرش دوخته شود . برای اینکه کیسی در شیرازه به وجود نیاد می توانیم در هر 30 سانت کناره فرش سه سانت شیرازه کنیم سپس فاصله را بدونیم که لبه کار صاف و یکدست باشد این کار را تا انتها انجام در آخر انتهای نخ خامه که در سوزن مانده را به داخل شیرازه دوخته شده برده و آنرا محو کنید که زیبا تر شده و از هم باز نشود و محکم بماند. همچنین می توان برای زیبایی و تمیز کاری چند لایه پشم خامه را در کنار فرش گذاشته و شیرازه را دور آن بدوزیم که در این صورت شیرازه حالت مدورتری می گیرد و زیبا تر می شود و از بیرون زدگی پرزها نیز جلو گیری می گردد.
 طریقه داخل نمودن نخ شیرازه به داخل سوزن به این ترتیب است که پشم مورد نظر را به اندازه یک سانت برگردانده بین دو انگشت شصت و سبابه قرار میدهیم و سوزن را از داخل این حلقه عبور می دهیم که به این تریتب پشم تا خورده و به راحتی داخل سوزن می رود .

شیرازه دوزی :
مانند گلیم بافی ، با یک رنگ خامه از لا ب لای چله های کنار رد می شود 
ترمیم ساییدگی شیراز ها :
به این تریتب اقدام به ترتیب آن می نماییم ، ابتدا نخ چله مناسب با چله های فرش اسیب دیده را داخل سوزن نموده از یک کمی بالاتر از قسمت آسیب دیده وارد شیرازه می نماییم و از قسم دیگر شیرازه که آسیب دیده خارج کرده و به تعدادی که تار در قسمت های سالم فرش است ، تارکشی می نماییم پس از تارکشی نیز خامه همرنگ شیرازه را وارد سوزن نموده و سوزن را در شیرازه های سالم فرش می کنیم و سر نخ وصل میشود و طبق شیرازه متصل که در مبحث بالاتر گفته و توضیح داده شد ، شیرازه دوزی را تا کمی بالاتر از  قسمت های آسیب دیده ادامه می دهیم و بعد از اتمام سرنخ را محکم نموده و روی آن را چکش ضربه زده تا با دیگر قسمت های شیرازه هم سطح گردد.
شیرازه منفصل :
این روش در مورد قالی هایی که در شیرازه آن از بین رفته و ساده باف آن هم به حدی نیست که به آن شیرازه دوخته شود، کاربرد دارد به این ترتیب که چند لایه نخ پود را کنار هم قرار داده و خامه ای مناسب زنگ ساده بافی کنار آن قرار داده که به آن نخ ضامن گفته می شود مانند فرش مطابق نموده و یک لای نخ چله نیز دز بین آن قرار داده که به آن نخ ضامن گفته می شود  و خامه را دور این دسته نخ  به طوری دورانی و منظم می پیچیم و اگر کمی ناهمانگی در بین پیچیدن باشد  و اگر کمی نا همنجاری در بین پیچیدن باشد می تواتیم با کشیدن نخ ضامن آن را یکدست کنیم .دقت داشته باشید که برای شیرازه  حتما  از نخ پود استفاده کنید که تاپ کمتری داشته باشد و در حین حال پیچیدن خامه نخ پود را محک نگه دارید که تاپ نخورد و ثابت باشد و همچنین برای تاب نخ خامه پیچیده شده باز و یا شل نشود هر ده سانت یکبار سر خامه را با سوزن به درون شیرازه محو کرده و دوباره از همان قسمت پیچیدن نخ خامه را ادامه می دهیم . 

قالیشویی ساوین، سال ها با فعالییت در خدمات فرش از جمله : شستشوی فرش های دستبافت و ماشینی و رفوگری در خدمت شما عزیزان میباشد، قسمت مبل شویی با افراد کارکنان مجرب در این زمینه ها فعالییت دارند .
قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل  و اصولی خاصی را به عهده دارد.
بستگی به جنس پارچه و تعداد نشیمن گاه ، مواد شوینده به دلخواه مشتری یا استاندارد ، خدمات سفارشی بیشتر. .
قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.

روش نصب شیرازه به قالی:
 پس از ترمیم خرابی‌ها و قسمت های از بین رفته کناره فرش و صاف نمودن آنها پرز های دو ردیف اول کناره فرش را به وسیله قیچی کوتاه نموده و نخ تابیده شده محکمرا می تواند نخ بطلمه شده را داخل سوزن نمودهو شیراز را به موازات کناره ها دو یا سه گره عقب‌تر از لبه فرش وارد کرده و از درون شیراز خارج می نمایم و از همان محل و بار سوزان را وارد نموده و به صورت زیگزاگ به طوری که ورود و خروج سوزن مشخص نباشد محکم به آن می دوزیم. فاصله هر رفت و برگشت سوزن باید به اندازه فاصله سه گره که بستگی به زمان فرش متغیر است ، باشد برای نمایان شدن شیرازه پس از اتمام کار پرز ها کنار شیرازه را کوتاه و آرایش می کنیم
نکته:
برای هر نوع کار مرمت از نخ های نایلونی استفاده نکنید زیرا باعث پاره شدن چله و الیاف قالی می شود. بهتر است از نخ های پنبه ای و کتان استفاده  کنید.
شیرازه حصیری یا همان منفصل:
از این نوع شیراز بیشتر در قالی های عشایری و قشقایی و روستایی استفاده می‌شود که ابتدا شیراز را آماده و به فرش نصب می نماییم به غیر از فرش هایی که شیرازه هسته ای داشته و مقداری از شیراز ها سائیده یا از بین رفته ، ولی چهره های آن سال می باشد که در این صورت با نخ خامه هم رنگ
شیراز اقدام به دوخت آن به صورت دورانی می نمایم و از روی همان شیراز آسیب دیده طبق آن به دور  چله ها  میدوزیم ، یا شیرازه های خراب شدن قیچی بر روی آن به همان روش ترمیم می‌کنیم.روش آماده سازی شیرازه حصیری:
میخ هایی را به اندازه طول فرش در رو به روی هم بر روی تخته نصب می‌کنیم که تعداد  این میخ ها بستگی به عرض شیرازه بین دو تا چهار میخ می باشد و سپس نخ چله با ضخامت مناسب را دولا کرده دور اولین میخ گردش داده و بعد دور میخ رو به رو و باز می گردانیم تا چله ها دور می خوام موازات هم قرار گیرند سپس نخ خامه ای را مناسب با رنگ و ضخامت فرش به اندازه طول آن انتخاب نموده ، و از زیر و روی چهره ها را رد نموده و تا پایان این عمل را انجام می دهیم در پایان سر خامه را درون شیراز نموده و آن را مانند نصب شیراز متصل به صورت زیگزاگ فرش نصب نمایید .

ارزشیابی شایستگی ارزیابی شیوۀ بافت 
شرح کار: ارزیابی شیوۀ بافت فرش و ثبت اطلاعات به دست آمده
استاندارد عملکرد: ارزیابی بافت فرش با بررسی سازوکار (مکانیزم) بافت و تعیین نوع گره، شیوۀ پودگذاری، شیرازه پیچی و سربندی شاخص ها: تشخیص درست سازوکار بافت فرش، نوع گره، نوع پودگذاری، نوع و زمان اجرای گلیم ابتدا و انتهای فرش و نوع و زمان اجرای شیرازه های طرفین فرش و کیفیت اجرای آنها شرایط انجام کار و ابزار و تجهیزات: مکان: کارگاه زمان: 2 ساعت ابزار و تجهیزات: تکه هایی از فرش های کهنه ـ متر ـ کاغذ ـ خودکار ـ قلاب ـ قیچی ـ درفش ـ ذره بین 
اهمیت   همان طور که می دانید، فرش از جمله کالاهایی است که به دلیل تنوع در طرح و نقشه، مواد اولیه، تکنیک بافت و استفاده از هنر دست، وضعیت بسیار گسترده ای دارد. این گستردگی و تنوع زیاد، ضمن اینکه باعث جذب مشتری و جلب نظر شهروندان می گردد، اما از طرف دیگر همواره یکی از دغدغه های شهروندان این  همان چیزی است که فروشنده اظهار می کند؟است که آیا فرش مورد نظر آنان دقیقا در مورد فرش ایران صدور و ارائۀ شناسنامۀ فرش به چند دلیل حائز اهمیت است. بخشی از فرش هایی که با نام فرش ایران در بازارهای جهانی به فروش می رسد نشانی از ایران ندارد و تنها با سوء استفاده از برند فرش ایران به فروش می رسد. شناسنامۀ فرش دستباف می تواند به نگرانی های شهروندان بازارهای داخلی فرش نیز خاتمه دهد و اعتمادشان را نسبت به فرش خریداری شده بیفزاید. بسته به اینکه شناسنامۀ فرش با چه هدفی تهیه گردد می توان محتویات آن را مشخص کرد. از این رو همۀ معیارهای فرهنگی، ارزشی، اقتصادی و اجتماعی (مصرفی) برای شناسنامۀ فرش ایرانی مد نظر است. فرایند تهیۀ شناسنامه برای افراد یا استانداردهای برند سازی الگوهای مناسبی برای تعیین ویژگی های مندرج در شناسنامۀ فرش است. 
فرش، موارد استفاده از شناسنامۀ فرش می تواند متنوع باشد، از جمله: برای بایگانی در شرکت یا کارگاه؛ 1 جهت ارائه به مشتری به عنوان پیوست فاکتور فروش؛ 2 برای تهیۀ فهرست عدل بندی یا پرکردن اظهارنامۀ مالیاتی؛ 3 برای فرش های موزه ای جهت اطلاع رسانی به بازدید کنندگان؛ 4 برای ارزیابی و تحقیقات بازاریابی 5 . 
 فرش شناسنامۀ تهیۀ در مؤثر فنی  شاخصه های :
در بازار سنتی فرش،معمولا روش تجربی اعمال می شود. در این روش به دلیل نبودن اطلاعات طبقه بندی شده، ویژگی های فنی و تکنیکی به طور کامل به مشتری انتقال داده نمی شود. آنچه در بعضی از مراکز مرتبط با موضوع فرش متداول است، صورتی از مشخصات فنی است که بنا بر اقتضای کار، عناوین و مشخصات در فرم های مخصوص ثبت می شود. شاخصه هایی که می تواند برای تهیۀ شناسنامۀ فرش مؤثر باشند عبارت اند از: جنس مواد اولیۀ به کار رفته در بافت فرش (جنس تار و پود و پرز)؛ 1 نوع طرح و محل بافت؛ 2 نوع گره، سازوکار بافت و رج شمار؛ 3 ویژگی های پرداخت فرش (طول پرز، نوع قیچی کاری و …)؛ 4 آرم به کار رفته در فرش؛ 5 نوع شیرازه ها و سربندی؛ 6 تعداد و نوع رنگ های به کار رفته در فرش؛ 7 تاریخ های لازم (قدمت، شروع و پایان تولید)؛ 8 مجموع هزینه ها به صورت علی الحساب یا ت علی الحساب یا مقطوع.
 لوازم  بسته بندی فرش :
هر فعالیتی نیازمند ابزار و تجهیزات خاص خود است. از آنجایی که بسته بندي دارای روش ها و مدل های مختلفی است تجهیزات و مواد بسیار متنوعی را می توان برای بسته بندي درنظر گرفت. اما برای بسته بندي فرش، این مواد و تجهیزات به اقلام خاصی محدود می شوند. همیشه انتخاب ابزار، تجهیزات و مواد مصرفی برای بسته بندي را می توان باتوجه به نوع و روش بسته بندي  برای بسته بندي یک تخته فرش که قرار است از فروشگاه تا منزل خریدار حمل شود، ً تعیین نمود. مثلا تجهیزات محدودی از قبیل مقداری نایلون و طناب کفایت می کند. چرا که در این نوع بسته بندي، ابتدا فرش را لوله کرده و با طناب نازکی آن را مهار  می کنند. سپس برای محافظت فرش در برابر آب و باران و آلودگی ها، آن را درون لایه ای از نایلون پیچیده و سر و ته آن را با طناب می بندند. اما اگر قرار باشد که یک تخته فرش برای ارسال به خارج از کشور بسته بندي شود، نوع بسته بندي و مواد  متفاوت خواهد بود. پس قبل از تصمیم برای تهیه مواد و لوازم بسته بندي ًمورداستفاده برای این کار حتما ًفرش، باید از مقصد و روش حمل و نگهداری آن مطلع شد. حمل و نقل با کامیون در مسیر خشکی کاملا با شرایط حمل و نقل توسط کشتی در مسیر دریایی متفاوت بوده و تأثیر بسیار زیادی در روش بسته بندي خواهد داشت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *