ریشه بافی

ریشه های فرش نسبتا در قسمت بالا و  قسمت پایین تمام قالی ها و ریشه های فرش ها به چشم همه ی ما خورده و می خورند که در حقیقت همان قسمتهای ابتدایی و انتهایی تارهای فرش هستند.
طول این ریشه بسته به مراکز متعدد فرشبافی از یکی دو سانتیمتر تا پانزده سانتیمتر تغییر می کند. ولی بهترین اندازه برای ریشه های فرش رقمی در حدود چهار سانتیمتر می باشد. ریشه های بلندتر از این مقدار گر چه ممکن است دکوراتیو و زیبا باشند ولی اغلب به یکدیگر گره خورده و احتمالا ممکن است پاشنه کفش ها در آن گیر نموده و یا این که بازیچه گربه های خانگی شوند.(ریشه بافی در قالی)
در صورتی که ریشه های فرش از بین بروند می توان با الیاف مشابه با تارهای فرش ریشه های جدید ایجاد کرد و این کاری است که رفوگران به خوبی از عهده آن برمی آیند.

رفوگران قدیم از نخ های دسته دوم ریشه های بلند فرش های دستباف برای ترمیم ریشه های فرش ماشینی استفاده می کردند به این ترتیب که آن را دولا کرده به روش نصب کرده و در آخر با دو گل آن را محکم می کردند ولی امروزه از این روش استفاده نمی گردد و ریشه فرش ماشینی به وسیله دستگاه به لبه فرش دوخته میشود.

آسیب دیگدگی در بافت گلیم ( پودها ):
 قبل از اقدام به گلیم به وسیله میخ های خیلی ریز به تخت نصب می گردد که میزان کشیدگی آن کنترل گردد. نخ های همرنگ قسمت آسیب دیده را در سوزن کشیده، دقت کنید سوزن با ضخامت گلیم بافته شده تناسب و درشت نباشد همچنینی نخ رنگی بافت با گلیم همجنس باشد و سوزن زا به صورت یکی در میان و طبق نقشه دیگر قسمت ها از زیر و روی تارهای چله می گذاریم و با دفه روی آ« می کوبیم و رج به رج این کار را انجام داده در آ[ر هم سرنخ را در قسمت های سالم پودها محو می کنیم . پس از ترمیم می توانید روی قسمت دستمال مرطوبی انداخته و با اطو گرم روی آن را اطو بکشید تا با دیگر قسمت های گلیم هم سطح شود.
 آسیب دیدگی در ریشهای گلیم :
اگر در گلیم ریش ها آسیب دیده باشد در قسمت های بالای گلیم هم حتما نخ های آزاد شده و میرزد که در این طورت پس از نصب گلیم روی تخته میخ هایی در کنار همدیگر به فاصله 15 سانت از لبه گلیم می کوبیم و چله کشی به صورت مغزی انجام می دهیم و پس از تمام تارکشی ها روی ریشه ها قسمت های ریخته شده گلیم را با نخ های همرنگ می بافیم و در آخر سر بافی انجام می دهیم که به صورت کرباس می باشد می توانیم با دو نخ رنگی در بین کرباس ملیله بافی انجام دهیم در آخر میخ ها را از تخته جدا کرده سر ریشه ها را آزاد می نماییم . در گلیم های دیگر وزنی بعد از ترمیم چله کشی بافت آن به صورت گلیم اصلی انجام می شود و سر نخ ها در پشت گلیم رها می گردد.

روش مغزی :
 در ریشه دوزی به دو روش مغزی اول تخته مستطیل شکلی را آماده کنید و در لبه آن با فاصله 5 سانتی متر خط کشی نمایید که این خط محل اتصال فرش بر روی تخته به وسیله میخ های ظریف می باشد که بافت  فرش صدمه نبیند و در مقابل این خط فضای مناسبی به اندازه بلندی ریشه ها گذاشتته و خط افقی دیگری رسم کنید که در روی این خط در راستای قالی یک ردیف میخ ضخیم و کوتاه به فاصله یک سانتی متر از یکدیگر نصب کنید، بعد نخ چله ای را که کمی قطر آن کمتر از چله خود فرش است داخل سوزن نموده و یک سر آن را به میخ اول محکم کنید چله قدیمی را تا جایی که سوزن در آن عبور می کند که به وسیله درفش از داخل گره ها خارج کنید و بعد سوزن را به وسیله دم باریک وارد گره اول قالی به داخل گره ها عبور دهید و از چند رج پایین تر خارج می نمایئم و در برگشت سوزن را مایل کنید و از فاصله بین دو قوس گره در قالی لول باف خارج کنید و چله را دور میخ حلقه کنید . دوباره سوزن را در گره دوم که چله آن را تخلیه نموده اید وارد کنید و به ترتیب ریشعه گداری را تا کامل شدن آن ادامه می دهیم دقت کنید که کشش چله ها به یک اندازه باشد بعد از کامل شدن ریشه ها، در کنار در صورت نیاز به سربافی ، فرش را از تخت جدا کنید و در جهت خواب فرش از رو به تخت نصب کنید. ریشه های جدید فرش را به میخ های رو ب رو نصب کرده به طوریکه کشش لازم را جهت گلیم بافی داشته باشد سپس روی آن زنجیره می زنیم و این زنجیزه را به وسیله دفه بالا می بریم این عمل باعث می شود ریشه ها از همدیگر تفکیک شده و فاصله های یکدست بین آنها ایجاد شود و تارها را زیر و رو کرده و نخ چند لا شده ای را هاف از آن عبور دهید و گره های ریخته شده را بیافید بعد از خامه مناسب با رنگ و ضخامت قالی را برداشته  دوتار ،دوتار قایق بیاوردی و در آخر ریشه ای را از میخ ها جدا کنید و با گذاشتن پارچه نمدار روی محل ترمیم اطو کشی نمایئد.

ریشه کشی پترس ( پیوند):
 روش کار بدین صورت می باشد که خامه یک لایه متناسب با چله را به دور یک میخ انداخته و به صورت می تابیم و چله تابیده را از میخ خارج می کنیم ، سپس به اندازه نیم تا یک سانتی متر Z یا S تاب چله را باز میکنیم و از انتهای چله آماده شده عبور می دهیم به اندازه ای که تاپ سر چله فرش را باز می کنیم و سرچله را از جهت های مختلف از میان تاپ چله فرش عبور می دهیم تا عمل پیوند انجام شود برای عمل نیاز به سرچله آزاد فرش حداقل 1 تا 2 سانتی متر عبور می دهیم  تا عمل پیوند انجام شود. برای این عمل نیاز به سرچله آزاد فرش حداقل .در غیر این صورت می توانیم چند رج از فرش را بشکافیم. در این روش پیوند حلقه ای که نوع دیگر پترس است شیوه کار کمی متفاوت بوده به این صورت که ابتدا چله یا پود اصلی فرش را حدود 2 تا 3 سامتی متر از فرش خارج کرده تاب آت را کاملا باز و بسته و به دو دسته تثسیم می کنیم. سپس نصف ضخامت پود یا چله اصلی فرش را آماده کرده را از سمت چپ و راست با نخ اصلی فرش درگیر می کنیم و تاپ دوطرف چله یا پود جدید را به شکل معکوس باز میکنیم که هر یک از دسته های نخ اصلی فرش به دور نخ پیچیده و با آن تا بخورد . این کار را روی دوطرف نخ جدید انجام داده و سپس در جهت مخالف دو سر نخ را تابانیده و در تهایت نخ اصلی با استحکام قابل توجهی به نخ جدید پیوند می خورد. 
نکته:
منظور از کلمه پترس که ریشه آن از پت به معنی پشم و پرز و ریس به معنای ریسیدن می باشد.

قالیشویی ساوین، سال ها با فعالییت در خدمات فرش از جمله : شستشوی فرش های دستبافت و ماشینی و رفوگری در خدمت شما عزیزان میباشد، قسمت مبل شویی با افراد کارکنان مجرب در این زمینه ها فعالییت دارند .
قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل  و اصولی خاصی را به عهده دارد.
بستگی به جنس پارچه و تعداد نشیمن گاه ، مواد شوینده به دلخواه مشتری یا استاندارد ، خدمات سفارشی بیشتر. .
قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.
سرنخ گیری:
سرنخ در فرش به هنگام بافت در اثر سهل انگاری بافت پیش می آید، در فرش های شیراز متصل کوتاه از کنار فرش به داخل برمی گردد و وقتی که پودر  در وسط رد تمام شود باید برای کشیدن بود جدید باید به اندازه ۳ گره سر پود ها روی هم قرار گیرد که در اثر کوبیدن دفعه از هم جدا نکردند حتما باید از پرزها کوتاه‌تر قیچی شود. که در روی فرش نمایان نشود این امر اگر با دقت انجام نشودباعث عیبهای متعددی در فرش می‌شود و در بعضی فرش‌ها نیز پاره شدن چله و وصل کردن اشتباه به وسیله قالیباف باعث ایجاد سرنخ می گردد اگر در کشیدن پود نازک دقت کافی نداشته باشید خیلی آزاد بر روی گره ها قرار بگیرید. بعد از پرداخت به روش فرش آماده و از لابه‌لای پرز ها بیرون می زنند. لازم به ذکر است تمامی این معایب در هنگامی که فرد پرداخت می‌شود نمایان میگردد پرداخت نهایی و شور  همچنان که زیبایی خاصی در اثر یک دست کردن پورتها و تمیز شدن فرش ها به آن می‌دهد ، باعث نمایان شدن معایب در حین بافت نیز می گردد. اگر روی فرش پود نازک مشخص بود ویرگول می توان به وسیله قلاب پشت به داخل فرش بوده و یا به طوری که پرزها قیچی نشود از طرف کوتاه کنیم نقطه پود ضخیم را به وسیله درد به پشت فرش انتقال داده و از ته قیچی میکنیم در محل خالی شده را با جابه جا کردن گره ها به وسیله نوک  درفش پر میکنیم  در فرش های ظریف که پود نازک تر است می توان آن را از روی فرش کوتاه نمود و اگر فاصله سرنخ‌ها خیلی به هم نزدیک بود و از ای از آنها را به وسیله موجی که همرنگ پوست های اطراف آن می نماییم.

نکته: اگر در هنگام بیرون آوردن سرنخ حرفه ای در روی فرش ایجاد می شود می توانید با زدن گره های تک تاری آن قسمت را پر کنید


دارکشی:دستگاه دارکشی مدرن دستگاهی است که با استفاده از آن می‌توان با روش صحیح و علمی از زمانی بسیار کم بدون آنکه آسیبی به   فرش وارد نموده عمل دار کشی انجام داده. در گذشته برای انواع کجی در فرج از روش دارکشی میخی همان سنتی استفاده می‌شد که با کوبیدن میخ های متعدد روی حاشیه و چهارچوب فرش باعث ایجاد مشکلات و تاثیرات نامطلوب از جمله پاره شدن تار و پود بر اثر رنگ زدگی می خوام روی فرش و… می گردیده در فرش های نفیس این آسیب ها جدی تر بوده و صدمات جبران ناپذیری به فرد وارد نموده و همواره این فرش در بین کارگاههای دار کشی قدیمی و در بعضی از شهرها از جمله کاشان ، تبریز و اصفهان و…. مرسوم بوده و موارد مورد استفاده قرار می گیرد عمل دارکشی با استفاده از روش ترسیم خط کشی مکانیک سعی می کنند بسیار بیشتر از گذشته شده و در مقایسه با روش سنتی از دقت و سرعت عمل و سهولت بیشتری برخوردار است. با دستگاه دارکشی پرسی میتوان کجی کلیه  فرش های بافته شده در ابعاد گوناگون را حذف نموده و همچنین دیگر نگرانی برای رفع کجی در فرش های مرغوب زیر بافت و ابریشمی و نفیس و منحصر به فرد وجود ندارد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *