غبار گیری فرش

غبار گیری فرش

با مرور زمان و قرار گرفتن فرش در جاهای مختلف چه از جهت پهن کردن و استفاده در منازل و چه تابلو گرد و غبار موجود در هوا بر روی فرش نشسته و به تدریج در لابه لای پرزهای آن نفوذ کرده و موجب کثیف شدن فرش می گردد که در این صورت شستن فرش امری ضروری ولی قبل از شستشو حتما باید فرش غبارگیری شود و چنانچه این کار انجام نشود و گرد و غبار آن خارج نگردد باعث نمدی شدن فرش میشود غبار گیری به کار برده می شود. غبارگیری  به کابرده می شود. غبارگیری در فرش های نفیس موازی ای که جزو آثار تاریخی و هنری می باشد. با شیوه هایی خاص و با در نظر گرفتن شرایط فرش صورت می گیرد و فرش های که برای مصرفی و معمولی می باشد .این شرایط را ندارد و به طور عادی توسط دست یا ماشین غبارگیری می شود. 
غبارگیری دستی :
در گذشته از این روش استفاده می شد که گاهی در صورت عدم دقت در ضربه زدن به فرش موجب وارد آمدن آسیب به آن می گردید . با پیدایش دستگاه های جدید دیگر غبارگیری دستی منسوخ شده هاست و این روش دیگر توصیه نمی شود.
 غبارگیری ماشینی :
 دستگاه غبارگیری ماشینی از محور های لوله ای با شلاق های پلاستیکی تشکیل شده است که روی آن بسته می باشد و با زدن ضربه و جریان مکش باد خاک فرش را خارج نموده و به مخزن انتقال داده میشود .فرش های قدمت دار که قابلیت شسشتو ندارد را در جای صافی پهن می کنند و جهت خواب فرش به وسیله یک برس نرم از بالا به پایین برس زده شود و قسمت مکنده جارو برقی را با درجه پایین کمی بالاتر از سطح فرش نگهداشته تا ذرات گرد و غبار که به وسیله برس از سطح فرش بلند می شود دوبار بر روی فرش ننشیند و جمع آوری گردد و هم چنین پشت فرش با مکندگی ضعیف جارو برقی غبارگیری میشود.

قالیشویی ساوین بهترین قالیشویی به شمار میرود، با بهترین قیمت و تحویل در اسرع وقت و با کیفیت شستشو ( قالیشویی ساوین ).

انتخاب الیاف و تار پود فرش :
در فرش های آسیب دیده تشخیص جنس نخ کار ساده ای نیست و تجربه زیادی نیاز دارد. یک رفو گر قبل از اقدام به ترمیم فرش نماید باید از جنس پرز، نوع گره ، تراکم فرش، جنس تارها و تعداد پود بین رج ها مطلع باشد . 
راه شناخت الیاف :
 از روی ظاهر الیاف پی به جنس آن می بریم پشم در مقایسه با پنبه زبر و دارای بافت زمخت تری است و حالت فنری دارد ابریشم نیز از پنبه و پشم انعطاف پذیر می باشد . مواد اولیه زیر اندازها عموما پنبه و ابریشم می باشد .
1- پشم : یک لیف حیوانی پروتئینی است که تمام خواص لازم برای استفاده در پرز فرش، فرش دستبافت را دارا می باشد و از خصوصیاتی چون  چرب پذیری کم ، عایق حرارتی خوب و مقاومتی سایشی بالا برخودار است در مجاورت با شعله می سوزد ازخود بوی موی سوخته پشم متوقف می شود و قسمتی که سوخته کز شده و یک گلوله سیاه رنگ ایجاد می کند که در اثر فشار انگشت خرد می شود .
2- پنبه : یک لیف گیاهی سلولزی است که کاربرد وسیعی در فرش دارد و به صورت چله و پود مورد استفاده قرار می گیرد . پنبه از استحکام و کشش خوبی برخوردار است کیفتی پنبه بر مبنای طول آن تعریف میشود ،درصد الیاف کوتاه ، سفیدی، استحکام …. تعیین کننده کیفیت پنبه است . اگر نخ پبنه ای را به شعله دور کنید، سوختن آن بسیار نرم است. رطوبت  به پنبه استحکام می دهد ولی در پشم از استحکام آن می کاهد .
3- ابریشم : این الیاف جزو الاف پروتئینی بوده و کاربرد آن در چله و پرز در فرش های ظریف با رجشمار بالا کاربرد دارد . درخشندگی از امتیازات این نوع الاف می باشد در اثر سوزندان از آن بوی پر سوخته و خاکستر آن به صورت گلوله های دایره ای می باشد و در مقابل  شعله از پشم مقاوم تر است و از طریق شیمیایی هم می توان گفت که الیاف حیوانی سریع در محلول قلیایی حل می شود و الیافی که از گیاه تهیه می شود نسبت به مواد قلیایی مقاومت بیشتری دارند.
انتخاب نخ چله :
 نخ چله معمولی ابریشم و پنبه می باشد که در فرش آسیب دیده مناسب با رجشمار آن انتخاب می گردد .چله ابریشم – چله تبریز- چله کاشان انواع آن می باشد اغلب رفوگران ترجیح می دهند از چله کاشان به دلیل اینکه تاب کمتری دارد استفاده نمایند . معمولا در رفوگری نخ چله را طوری انتخاب می کنند که کمی از چله های به کارر فته در فرش نازکتر باشد و در بعضی مواقع نیز به گونه ایی قطر نخ انتخاب  می گردد که پس از دولا شدن ، خصوصا جهت سوزن کاری و ریشه کاری به قطر دلخواه برسد به دلیل اینکه امکان تخلیه چله های روش فرش وجود ندارد در ترمیم آن چله با قطر کمتر استفاده می شود تا چله بادکردگی قسمت آسیب دیده نگردد .

قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد .

خواب قالی:
 رفوگران باید قبل از شروع مرمت جهت خواب آن را مشخص کند .تمام فرش ها در دو جهت صولی و عرضی دارای خواب می باشند از بالا به پایین خواب طولی فرش گفته می شود و خواب عرض از راست به چپ ، چپ به راست که در این صورت اگر فرش فارسی باف باشد، خواب آن را راست به چپ می باشد به این دلیل که در گره فارسی اول تا زیر چوب هاف را گرفته و با تار روی هاف گره می زنیم و اگر فرش ازنوع ترک باف باشد خواب آن چپ به راست است به دلیل اینکه ترکه اول تار روی هاف را می گیریم و با تار هاف گره می زنیم.
روش تابانیدن نخ:
اول نخ را داخل سوزه نموده و سرسوزن را در جایی به شکل اوریب محکم می کنیم .بعد یک سر نخ را در دست گرفته در جهت عقربه های ساعت به کمک کف دست و به صورت(Z) می تابانیم ، بعد دو سر نخ را روی هم قرار داده و به سمت چپ به صورت S مخالف عقربه های ساعت می تابانیم و در حین تابیدن دقت می کنیم که تاب در طول یکسان و به آن موم می زنیم.
رجشما :
به تعداد گره هایی که در 7 سانتی متر در مناطق ترکی بافت . 6/5 سانتی متر در مناطق فارسی بافت زده می شود رجشمار می گویند. به طور کلی فرش ها از نظر رجشما به سه گروه : ریز بافت، نیمه ریز بافت و درشت بافت تقسیم می شوند 
انتخاب نخ بطلمه :
که به آن تیکمه گفته میشود، برای اتصال نخ چله به قالی یک نخ کمکی نیاز داریم که بهتر است از نخ چله کاشان سه لا استفاده از این چله در رجشمار های گوناگون متفاوت می باشد .به این نخ که بسیار محکم می باشد نخ بطلمه گفته میشود.
جدول نخ های مورد استفاده در بطلمه ، متناسب با رجشما قالی را در زیر مشاهده می کنیدک

رجشمار قالی تعدادی لای کاشان- ابریشم
20-103 لای نخ چله کاشان
35-252 لای نخ چله کاشان
50-401 لای نخ چله کاشان
55-502 لای نخ چله ابریشم
60 به بالا1 لای نخ چله ابریشم


امروزه نوعی از نخ های بطلمه در بازار موجود می باشد که سطح آن موم کشیده شده و باتوجه به محکم بودن آن با تمام رجشمارها سازگار می باشد.

قالیشویی ساوین، سال ها با فعالییت در خدمات فرش از جمله : شستشوی فرش های دستبافت و ماشینی و رفوگری در خدمت شما عزیزان میباشد، قسمت مبل شویی با افراد کارکنان مجرب در این زمینه ها فعالییت دارند .
قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل  و اصولی خاصی را به عهده دارد.
بستگی به جنس پارچه و تعداد نشیمن گاه ، مواد شوینده به دلخواه مشتری یا استاندارد ، خدمات سفارشی بیشتر. .
قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.
اندازه گیری تراز فشار صورت در اتاقک گردگیری:
یکی از مهم ترین عوامل زیان آور محیط کار در مرحله گردگیری قالی سرو صدا می باشد که علت و منبع اصلی آن چرخیدن دستگاه با سرعت بالا می باشد. با وتجه به صدا سنجی انجام شده در اتاقک گردگیری حین فعالیت ، تراز فشار صورت بین 83 تا 85 دسی بل بوده است.
عوامل زیان آور موجود در مرحله شستش قالی:
 مهم ترین عوامل زیان آور محیط کار در مرحله گردگیری قالی شامل سر و صدا، روشنایی، رطوبت، مخابرات ارگوتومیکی و مخابرات ناشی از مواجه با انواع مواد شوینده به شرح ذیل می باشد:
 – وجود رطوبت 
– عدم رعایت مسائل ارگوتومی هنگام جابجایی و حمل و نقل و حین شستشو 
– عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار که شامل انواع مواد شوینده مصرفی میباشند که اکثرا دارای ترکیبات کلره می باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *