نکته های قبل از رفو

نکته های قبل از رفو

1-  از اقدام به مرمت فرش اگر آسیب دیدگی فردی باشد که باعث جدا شدن تار ها و پود تا شود روح فوگر باید اول با نخ های  محکمه های معمولی و یا زیگزاگ قسمت فرسوده بزنید تا ثابت شده و از پاشیدگی بیشتر آن جلوگیری می‌شود.
2- قبل از انجام هرگونه تغییر روی فرش باید میزان پارگی و گستردگی آن به طور کامل مشخص شود و بعد اقدام به ترمیم نمایند
3- رفوگر  باید با رنگ مطابق رنگ فرش آسیب دیده عمل دخول را انجام دهد و اگر انتخاب رنگ و عمل رکود قطع شود محل مرمت شده به شکل وصله به چشم خواهد خورد بر ارزش قالی کم میشود
4 – قبل از رفو خوب باید به نوع گره ها توجه نموده و همچنین مشخصات فندق شماره بود های به کار رفته را مورد توجه قرار داد
5-برای ترمیم هر نوع ماری که سرش را روی تخته نصب و اقدام به تار کشی نمایید قسمت تعمیر را در مرکز چارچوب قرار دارد و به وسیله های ریز و یا با استفاده از دستگاه منگنه فرش را از چهار طرف به چهارچوب نصب کنید گاهی در پارگی های کوچک این  عمل را بدون اینکه فرش در جای محکم کند انجام می‌دهد که با این روش یا محلرفو دزفول یا جمع شده و یا خیلی شل تامین می گردد و کاملا مشخص است.
6- اگر در قسمت آسیب دیده کوچک و طرح آن  باشد میتوان با الهام از نقش آن اقدام به مرمت نمایند ولی اگر قسمت آسیب بزرگ بوده و تهران سراسری باشد باید اول نقش آن را روی کاغذ بکشیم و بعد اقدام به  بافت نماییم.
7- باید قبل از روفیگری فرش را شستشو دهیم که رنگ‌های امنیت در کدهای فرش و میزان پوسیدگی آن بیشتر مشخص شود و اگر پارگی در اثر ریختن مواد شیمیایی روی آن باشد شستن آن ضرورت بیشتری دارد و همچنین باعث خارج شدن گرد و خاک از روی فرش آسیب کرد دیده و رفو آن آسانتر می گردد.
8- چنانچه پوسیدگی های فرش و یا پارگی های کوچک کنار هم باشند می بایست آن را مرتب کرد و به شکل مربع مستطیل در آورد البته در مورد فرش های نفیس و موضعی با نهایت دقت باید بدون اینکه تغییری در شکل آسیب دیدگی ها به وجود می‌آوریم اقدام به رفوگری می نماییم.
نکات ایمنی و بهداشتی:
1-  محل کار باید از نور و روشنایی کافی برخوردار بوده و دارای تهویه باشد
2-  توصیه می‌شود رفوگر به جای زمین بر روی صندلی نشسته تا عوارضی هم مانند کمر درد آرتروز مبتلا نشود.
3-  در حین کار با قالی های کهنه که تار و پود پوسیده ای دارند در هنگام شکافتن قسمت آسیب‌دیده ، مراقب باشید و فاصله عملکرد با ابزار نسبت به صورت را رعایت نمایید تا دچار حادثه و نگردید.
4- رفوگر نباید به طور مداوم به کار مرمت بپردازد لازم است در هر یک  ساعت کار ۱۵ دقیقه استراحت کنند.
5-  در هنگام کار بهتر است از ماسک در جلوی دهان و بینی استفاده می شود تا گرد و غبار خالی وارد حلق نشود.
6-  استفاده از لباس کار ضروری می باشد.
7-  بهتر از سطح زمین محل کار سرامیک، موزاییک، و یا کفپوش قابل شست و شو باشد.
8-  در صورت استفاده از مواد شیمیایی حتماً از دستکش استفاده شود.
9-  قبل از اقدام به روی فرش گرد و غبار آن را بگیرید و هنگام سوزن کاری از انگشتانه استفاده نمایید
10-  هنگام استفاده از وسایل گرمازا از ایمن بودن آن اطمینان حاصل شود .

انواع آسیب دیدگی در فرش :
 قبل از اینکه رفوگر به بازسازی فرش آسیب دیده بپردازد باید به ساختار کلی فرش آشنا باشد. بدین منظور علامندان عزیز می توانند برای تکمیل اطلاعات خود در مورد قالیبافی به کتابهای مرجع مراجعه کرد.
از عواملی که باعث یک ترمیم ایده آل می باشد  اول شناخت آسیب دیدگی  و دوم آگاهی از روش صحیح مرمت است .به طوری که پس از اتمام کار محل رفو تشخیص نباشد. فرش آسیب دیه در چند بخش مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله مواردی که ابتدا برای بافت قالی استفاده شده است. مانند: پشم، پنبه، ابریشم و گره های فرش که از نوع متقارن یا ترکی و نا متقارن و نا متقارن یا فارسی و اگر تابلو فرش میناتور باشد گره های هنری .که در بخش صورت به کار رفته را بداند. و همچنین رنگ های فرش که الیاف مورد استفاده دقیقا همرنگ فرش آسیب دیده مورد استفاده قرار میگیرد و نوع چله در تارها و نخ  های پود استفاده شده است در فرش در نظر گرفته شود.
معمولا رفو در مورد فرش هایی انجام می گیرد که به صورت های گ.چوناگون دچار آسیب گردیده اند. دامنه رفوگری به حدی گسترده می باشد که هراستادی روش و شیوه خاصی را برای مرمت هر نوع آسیب دیدگی به کار می برد که تمامی روش ها نقش واحدی دارند و می توانیم آسیب های وارد ه به فرش که نهایتا انجام رفو را لازم می گرداند.
آنچه در این مبحث فرا میگیرد ، از ابزار های رفوگری که به آن اشاره میشود را مورد بحث قرار می دهیم. 
1- قیچی
2- قلاب
3- چاقو
رفوگری و یا به عبارتی تعمیر و ترمیم فرش که در حقیقت یک کار هنری به شمار می آید ، بااستفاده از ابزار و وسایل ساده و محدودی انجام می شود که شکل متناسب و کیفیت خوب آن در عملکرد و کارایی نقش دارند و مهم ترین آنها را اشاره می کنیمم
1- قیچی:
قیچی بر سه نوع می باشد .
الف) قیچی معمولی یا تخت : که تیغه ها و بازو های این نوع قیچی در یک امتداد قرار داشته و برای پرداخت، بریدن شیرازه ها و سر صاف کردن ریشه ها به کار می رود.
ب) قیچی ترکی خمیده: دراین نوع قیچی ها بازوها حدود سه سانتی متر از تیغه ها بالاتر بوده رفوگر می تواند در محل های مورد نظر با تسلط پرزها را پرداخت نماید.
ج) قیچی نیمه خمیده ، سرنخ زنی: این نوع قیچی مانند قیچی تخت می باشد با این تفاوت که نوک آن کمی خمیده و منحنی می باشد و بعد از اتمام رفو جهت  سرنخ گیری از آن استفاده می گردد.
2- قلاب:
قلاب بر دو نوع می باشد:
الف) قلاب پشت: وسیله ای است که یک میله نازک به قطر یک میلیمتر و طول 7 تا 8 سانتی متر و یک دسته چوبی مدور تشکیل شده و زائد سر آن طوری است که می توان با آن نخ خامه را در محل مورد نظر قرار داده و به اصطلاح در میان تارها کاشت، نوک قلاب در اندازه و سایزهای مختلف جهت ترمیم فرش ها با رجشمار های مختلف و پر کردن قلبیله می باشد.
ب) قلاب خواب مشهد:( قلاب رو)  بیشتر در خراسان رایج بوده و دقیقا عمل خواب پشت را انجام می دهد با این تفاوت که از روی فرش انجام می شود، گره ایجاد نمیکند با آن گره   میزنیم. دقیقا عمل خواب پشت را انجام می دهد.
3- چاقو:
چاقوی رفوگری بر سه نوع است:
الف)  چاقو خواب رو : وسیله ای است که از سه بخش میله و زائده ای که مثل نوک چاقو تیز می باشد در سر آن و در انتهای آن دسته تشکیل شده است، از این وسیله برای گره زدن یو به چله رو یا گره ی اسپانیولی به چله رو یا در موارد خاص گره متقارن- ترکی – به دو چله رو استفاده می شود. در فرش های ریز باف و فشرده نیز در حالی که کشش زیاد چله ها وجود ندارند استفاده می شود . زائده آن ظریف و میله آن نازک و بلند می باشد.
ب) چاقوی بافت: این چاقور که بزرگتر و ضخیم تر از چاقوی خواب است و دو نوع تبریزی و همدانی که نوک آن گرد است که باعث راحتی کار رفوگری می شود و برای گره زدن در رفوهای بزرگ که امکان بالا آمدن زیاد چله ها و حرکت چاقو وجود دارد استفاده میشود.


ج) چاقوی چنگال: برای برای شکافتن یر فرش و جابجا کردن رج ها و گره ها در قالی های کج و یا قوس دار می باشد .

قالیشویی ساوین، سال ها با فعالییت در خدمات فرش از جمله : شستشوی فرش های دستبافت و ماشینی و رفوگری در خدمت شما عزیزان میباشد، قسمت مبل شویی با افراد کارکنان مجرب در این زمینه ها فعالییت دارند .
قالیشویی ساوین همچون با فعالییت های چرم دوزی؛ مبل شویی، ریشه بافی، پرداخت مویگیری، رفوگری، رنگبرداری، شستشو انواع فرش ها و لکه برداری مبلمان و فرش می باشد. مبل شویی در منزل مراحل  و اصولی خاصی را به عهده دارد.
بستگی به جنس پارچه و تعداد نشیمن گاه ، مواد شوینده به دلخواه مشتری یا استاندارد ، خدمات سفارشی بیشتر. .
قالیشویی ساوین با 4 نمایندگی فعال در شمال ، جنوب، شرق و غرب تهران همه روزه در خدمت مشتریان عزیز می باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *